Boeken

Verloren wereld

Verloren wereld

Een Bosnische familiegeschiedenis

Vervolg op het in 1993 verschenen De verloren wereld van de familie Berberović. Hoe is het de drie broers Berberović en hun vrouwen sindsdien vergaan? Wat voor invloed heeft de Bosnische oorlog op het leven van hun kinderen, die intussen volwassen Zweden en Nederlanders zijn?

Verloren wereld is de aangrijpende geschiedenis van een Bosnische familie tijdens de oorlog in Bosnië, en nu, twintig jaar later. Een universeel verhaal over de invloed van oorlog op een mensenleven.

Uitgeverij Cossee
Amsterdam, 2014, 336 pag.

Lees verder


De verborgen ordening

Een ontdekkingsreis langs de nulmeridiaan

Op een bewolkte zomerdag begon Alfred van Cleef in zijn eentje en gewapend met slechts een rugzak en een gps-ontvanger aan zijn odyssee: het volgen van de gehele nulmeridiaan over land. De verborgen ordening vormt de unieke weerslag van zijn ervaringen langs deze onzichtbare lijn tussen de polen, die dagelijks door miljarden mensen wordt gebruikt bij de bepaling van plaats of tijd. Een ontsloten wereld langs een onzichtbare lijn.

Uitgeverij Cossee
Amsterdam, 2010, 397 pag.

Lees verder


Verlangen

Roman over een man, de laatste nazaat van een heel geslacht, die niets liever wil dan een kind dat de familie kan voortzetten. Maar zijn vriendin raakt niet zwanger. Hoe onzekerder zijn toekomst lijkt, des te werkelijker wordt zijn verleden. In zijn verwarring klampt hij zich vast aan zijn gedroomde zoon.

Uitgeverij Cossee
Amsterdam, 2002, 240 pag.

Lees verder


Het verdwaalde eiland

Amsterdam op 37’50° zuiderbreedte

Verslag van Alfred van Cleefs verblijf op de eenzaamste plaats ter wereld: het op meer dan 3500 kilometer van het dichtstbijzijnde continent verwijderde eilandje Amsterdam. ‘Nergens anders was de zee leger, waren de golven hoger en waaiden de winden harder.’

Uitgeverij Meulenhoff
Amsterdam, 1999, 238 pag.
Rainbow Pockets
Amsterdam, 2002, 250 pag.

Lees verder


De verloren wereld van de familie Berberović

De geschiedenis van Joegoslavië en de oorlog in Bosnië-Herzegovina door de ogen van één familie. Onthullende non-fictie.

Uitgeverij Meulenhoff
Amsterdam, 1994 en 1999, 298 pag.

Lees verder


Vertalingen

De verborgen ordening verscheen in 2012 in Duitsland als Die verborgene Ordnung Eine Reise entlang des Nullmeridians (Mareverlag, Hamburg, 2012).

Het verdwaalde eiland werd in de Verenigde Staten uitgegeven als The Lost Island– Alone Among the Fruitful and Multiplying (Metropolitan, New York, 2004).

Het verdwaalde eiland verscheen in Duitsland als Die verirrte Insel – oder Die weite Reise eines unglücklichen Mannes (Marebuch Verlag, Hamburg, 2002) en in een pocketeditie als Die verirrte Insel – Eine Reise zum abgelegensten Punkt der Welt (Piper, München/Zürich, 2005).

De eerste veertig bladzijden van Het verdwaalde eiland verschenen in Inselgeschichten, een Duitstalige bloemlezing met twaalf eilandverhalen van Heinrich Heine, Primo Levi, W. Somerset Maugham, Edgar Allen Poe, H.G. Wells, D.H. Lawrence en anderen (Goldmann/Bertelsmann Taschenbücher, april 2000).

Een hoofdstuk van De verloren wereld van de familie Berberović werd gepubliceerd in De vrijheid verteld, een Nederlandstalige aan Amnesty International gewijde bloemlezing met illustraties van Breyten Breytenbach en korte verhalen van Duoduo, Julio Cortázar, Primo Levi, Günter Grass en anderen (Meulenhoff, Amsterdam, 1996).

Een deel van De verloren wereld van de familie Berberović verscheen in een Duitse en een speciale Bosnische editie van het internationale culturele tijdschrift Lettre International (1995).

 

Lees verder

Die verborgene Ordnung

The Lost Island– Alone

Die verirrte Insel