Actueel

Gastspreker bij Servische speelfilm A Good Wife

Donderdag 13 april 2017, 19.30 uur
Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft

Gastspreker bij ‘Movies that Matter on Tour’, na afloop van de vertoning van de internationaal meermaals bekroonde speelfilm A Good Wife (Dobra Žena) van de Servische regisseuse Mirjana Karanović. Een vrouw ontdekt dat haar man zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden en moet beslissen hoe ze hierop zal reageren.

www.filmhuis-lumen.nl


Onderduik van Jaap van Cleef

Lees hier het verhaal van de onderduik van Jaap van Cleef, vader van Alfred, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd gered door een dominee en zijn vrouw uit het Brabantse dorp Nuenen.

Download de complete pdf
De onderduik van de vader van Alfred van Cleef


Verlangen

Uitgeverij Cossee, 2002

Bestel rechtstreeks bij de schrijver zelf!
Of als bijzonder cadeau, gesigneerd met een opdracht naar wens.

Bestel rechtstreeks


Alfred van Cleef

Het verdwaalde eiland

Koop als Ebook € 4,99

Uitgever: Querido Fosfor
Nederlandstalig -182 pagina’s
9789462251564- juni 2015
EPUB met digital watermerk


Het verdwaalde eiland

Koop als Pocket € 12,95

Uitgeverij Rainbow/Cossee,
2002


Het verdwaalde eiland –

Koop als Paperback € 5,30
Uitgeverij Meulenhoff, 1999
Alleen Tweedehands


Interview in Trouw

Interview over Verloren wereld in een serie over familiebiografen door Sofie Cerutti.

(Trouw, 12 juli 2014)


Nieuwe recensies Verloren wereld

‘Ik moet steeds denken aan een voormalige collega, die hier is doodgeslagen,’ zegt Hilmija.

Nieuwe liefde

‘Een meeslepend en indrukwekkend verhaal waarin duidelijk wordt hoe oorlogsgruwelen en de ervaring van het concentratiekamp een gewone familie nog jarenlang beïnvloeden.’

Historiek


Verloren Wereld

Een Bosnische familiegeschiedenis

omslag Verloren wereld: mensen in witte T-shirts met de tekst Prijedor '92 laten witte ballonnen op

Verloren wereld is een herziene, uitgebreide versie van en een vervolg op De verloren wereld van de familie Berberović, met vijf nieuwe hoofdstukken, een nieuwe epiloog en een nieuw voorwoord.

Deze familiesaga – de oorlog in Bosnië-Herzegovina door de ogen van drie broers en hun vrouwen – verscheen oorspronkelijk in 1994 en werd herdrukt in 1999. Twintig jaar na dato maakt Alfred van Cleef de balans op. Hoe hebben de broers Berberović hun trauma’s verwerkt? Wat voor invloed heeft de oorlog op het leven van hun kinderen, die intussen volwassen Zweden of Nederlanders zijn? Terug in het Bosnische Prijedor vindt Van Cleef een stad met 1200 vermisten en 63 massagraven. In het Zweedse Uddevalla ontdekt hij dat de Bosnische oorlog in de familie Berberović alsnog een slachtoffer heeft gemaakt.


Muzikale ode aan Amsterdam

Lees hier mijn interview met de virtuoze Amsterdams-Bosnische concertaccordeonist Nihad Hrustanbegović over zijn ‘accordeonnovelle’ Amsterdam Anno 2014 .

(NRC Handelsblad, 6 juni 2014)


Die verborgene Ordnung

Omslag van Die verborgene OrdnungDe verborgen ordening is in een prachtige vertaling van Marlene Müller Haas in Duitsland verschenen als Die verborgene Ordnung – Eine Reise entlang des Nullmeridians (Mareverlag, Hamburg). Lees het enthousiaste oordeel van de Süddeutsche Zeitung en Die Zeit of luister naar een gesproken recensie op Deutschland Radio Kultur.

Die verborgene Ordnung kreeg de Duitse ITB Buch Award 2013 en werd genomineerd voor de Oostenrijkse prijs voor het wetenschapsboek van het jaar 2012.


De verborgen ordening

Prijs

Berlijn, 8 maart 2013
Alfred van Cleef in de Messe Berlin met de ITB Buch Award 2013

Die verborgene Ordnung won de Duitse ITB Buch Award 2013 voor ‘het bijzondere reisboek’.

Een reis langs de nulmeridiaan, zo oordeelde de jury, die de lezer ‘een geslaagde, zeer persoonlijke, zelf-ironische en uiterst inzichtrijke mengeling van informatie en avontuur’ biedt.


Verlangen is weer leverbaar! Bestel hier.


1 Minuut

Alfred van Cleef en filmmaker Benny Brunner namen deel aan de one-minute competitie naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het documentairefestival IDFA: een film van maximaal 1 minuut met als thema ‘vijfentwintig’. Bekijk hier het resultaat.


Vrijheid

Op 5 mei 2012 hield Alfred van Cleef in samenwerking met het 4 en 5 mei comité een vrijheidstoespraak in het Amsterdamse kunstcentrum Meneer de Wit. Luister waarom hij altijd door rood fietst, maar belooft zijn leven te beteren.